De kracht van muziek bij dementie

Gastspreker

Ignar Rip, bedenker en schrijver van het 5 stappen-muziekplan en van de site AlzheimerMuziekGeluk.nl komt op 20 juni vertellen waarom en hoe muziek de taken van de mantelzorger verlicht en hoe iedereen met behulp van het 5 stappenplan muziekgeluk kan geven aan iemand met alzheimer.

Op deze avond doorloopt hij samen met bezoekers het 5 stappenplan. Hij laat voorbeelden zien en horen van zorg-gerichte afspeellijsten. Hij vertelt over de 15-25 regel, waarmee die muziek gevonden kan worden die dwars door de mist van de alzheimer heen herinneringen weer tot leven laat komen. 

Samen met zijn vader heeft Ignar meer dan 10 jaar voor zijn moeder met alzheimer gezorgd. Hun grootste steun hierbij was een iPod gevuld met de favoriete muziek van zijn moeder. Ignar: "Al mijn ervaringen en ideeën om het zo gezellig en gemakkelijk mogelijk te maken voor mijn moeder en voor ons 'de mantelzorgers' heb ik verwerkt in het 5 stappenplan."

Op de vraag hoe muziek dit allemaal kan doen gaf Ignar deze prachtige beeldspraak: "Op een muzikale stimulans reageren 17-biljoen hersencellen waardoor verschillende delen van de hersenen worden geactiveerd. Je zou kunnen zeggen 'muziek opent wegen' in de hersenen waardoor de 'alzheimer wegversperringen' kunnen worden ontweken met 'muzikale wegomleggingen'."

Volgens Ignar is de muziek net zo belangrijk voor de mantelzorger als voor diegene met alzheimer. Met goed samengestelde afspeellijsten geeft muziek geluk aan iemand met alzheimer en gemak aan de mantelzorger. De vader van Ignar zegt: "Ik weet niet of we de verzorging zonder muziek thuis hadden kunnen volhouden."

Ignar is praktijkgericht, legt helder en duidelijk uit en heeft een ongelofelijke, bijna hartstochtelijke passie voor muziek en alzheimer. Dit belooft een bijzondere avond te worden in het Alzheimercafé van Veendam.

Gespreksleider: Janette Dijk

Voor wie:
Of nu je partner, vader, moeder, opa, oma, buurman, kennis of goede vriend alzheimer heeft, iedereen is welkom

Wanneer:
Het programma start om 19.30. Inloop is vanaf 19.00 uur.
Toegang en de koffie zijn gratis.

Waar:
Zorggroep Meander, “De Breehorn”,
Boven Westerdiep 86, Veendam

« Terug naar overzicht

Actueel

Agenda

Meer agenda »

Contact

Alzheimer Nederland

Afdeling Groningen

Ouderengeneeskunde (AA42)
Universitair Medisch Centrum Groningen
Hanzeplein 1
Postbus 30 001
9700 RB Groningen

06-58846830