Dementievriendelijk

 

Streven

In 2020 weten Nederlanders hoe ze mensen met dementie en hun mantelzorgers beter kunnen helpen en ondersteunen. Men heeft meer oog voor wat mensen met dementie nog wel kunnen. Kortom: in 2020 is dementie geen taboe meer en durven we elkaar gewoon om hulp te vragen en hulp te bieden!

De afdeling Groningen probeert gemeenten te bewegen stappen te ondernemen om dementievriendelijk te worden. 

Voorbeelden hiervan kunt u vinden per plaats/gemeente. 

Waarom Samen dementievriendelijk?

In Nederland leven naar schatting 260.000 mensen met dementie. Omdat we steeds ouder worden, wordt verwacht dat dit aantal in 2050 stijgt naar 400.000. Mensen leven gemiddeld acht jaar met dementie, waarvan de eerste zes jaar thuis.

Samen dementievriendelijk is een gezamenlijk initiatief van Alzheimer Nederland, pensioenuitvoeringsorganisatie PGGM en het ministerie van VWS en is onderdeel van het Deltaplan Dementie. Zij willen de komende vijf jaar Nederlanders bewust maken van de impact van dementie op de samenleving. Het helpt als mensen dementie niet alleen herkennen, maar vervolgens ook iets kunnen betekenen voor iemand met dementie of een mantelzorger.

Mensen met dementie zijn de eerste jaren uitstekend in staat om zelf de regie te houden. Het is voor hen belangrijk dat zij zo lang mogelijk kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Dat vraagt om begrip in de samenleving.

Meer informatie op de website http://www.samendementievriendelijk.nl

met ook informatie over

·       het aanbieden van trainingen zo als omgaan met mensen met dementie

·       het aanbieden van trainingsmogelijkheden voor bedrijven en gemeenten

·       het delen en het uitwisselen van persoonlijke ervaringen

·       het delen van voorbeelden van dementievriendelijke bedrijven

·       het geven van tips en informatie.

 

Actueel

Agenda

Meer agenda »

Contact

Alzheimer Nederland

Afdeling Groningen

Ouderengeneeskunde (AA42)
Universitair Medisch Centrum Groningen
Hanzeplein 1
Postbus 30 001
9700 RB Groningen

06-58846830